Videoblog

Lekker Laag Zingen is nu een onderdeel van Vrouw en Tenor!

voor vrouwen die houden van laag zingen
Ontwerp logo: Douwe Buwalda Video Graphics and Animation

Kijk hieronder voor eerder gepubliceerde videoberichten

5 september 2019 Video van de lezing nu online te bekijken

Vrouwentenoren tijdens de cursus in de studio van ZZH, voorjaar 2019.

Begin augustus ben ik naar Londen geweest om deel te nemen aan het ‘9th Estill World Voice Symposium’. Daar heb ik een verhaal gehouden over het coachen van vrouwentenoren met behulp van oefeningen uit Estill Voice Training. Ook mocht ik een tenoraria zingen tijdens het Galaconcert in het beroemde Kings College.

Wil je weten wat ik heb verteld? Bekijk dan de power point video (duur: 20 minuten, voertaal: Engels).

16 april 2019  Ontmoeting tussen 2 zangculturen: ‘When Hanny meets singer Li Yugang from the Peking Opera’

Hieronder een foto van Li Yugang tijdens zijn spectaculaire optreden in de Junushoff te Wageningen op 11 april in de show uit China “Better Life, Dream come True” .

Li Yugang zingt en speelt een scene uit de Peking Opera. Photo: Di Xiao
Hanny (links) en Yugang (rechts) samen zingend aan het slot van hun onderhoud, tot grote vreugde van de ruimschoots aanwezige Chinese pers en ‘officials’ .

De video van de twee zangers is gemaakt in de kleedkamer na de show: een improvisatie op een Chinese ‘folk song’. Zie voor het interview (Engels) de website: www.femaletenors.com

August 2018 Eurovox lecture, The Hague

Why special training for female tenors is so important..

There is a misunderstanding over what female tenors should do in order to match their fellow male tenors in vocal sound colour in a classical choral setting. Yes the male tenors are singing on the top of their voice and the women are singing in their lowest part, but, where vocal range and registration are coming together, adjustment of the vocal tract and breath flow should follow comparable patterns no matter male or female. Thus, both sexes should be able to create a “melting” vocal sound quality under the right conditions.
To test this hypothesis, a research project has been designed in which amateur choral tenors, men and women, were invited to sing a serial of vocal exercises which were recorded. Voice characteristics in both gender groups were determined and compared with the aid of voice analysis software. It is possible to describe a set of technical vocal skills that female tenors need to learn. The shout like voice quality is investigated in more detail.
The author makes a call to action to all singers, conductors, teachers and singing professionals which are interested in female tenors, to become active “Female Tenor Fans”. Together it will be possible to help mixed classical choirs in Europe to find their new tenors.

 

Vlog 5: 24 mei 2018 Stemonderzoek vrouwelijke tenoren en andere koorzangers m/v

Hanny doet hier een oproep om mee te doen aan een onderzoek over de stemresonanties van klassieke koorzangers. Je kunt je nog steeds aanmelden om de oefeningen in te zingen, graag zelfs!

In mijn 5e vlog wordt je uitgenodigd om medewerking te verlenen aan het stemonderzoek. Dat kun je doen door een mail te sturen naar: vrouwentenor.nl. We maken een afspraak in mijn studio of ik kom bij je langs voor het maken van opnamen.

Vlog 4: 9 mei 2018: Wat trek je aan als vrouwentenor?

Zing je in een jurk of trek je een pak aan?

Reactie van Anneke op 21 mei 2018: ‘Sinds 1996 zing ik tenor in verschillende Wageningse koren en een enkel projectkoor elders. Ik ben kennelijk een lui mens, want ik heb nooit iets anders gedragen dan een zwart broekpak, met (bescheiden) sieraden + een evt. afgesproken kleuraccent. In de loop der jaren hebben mensen mij wel aangesproken bij andere concerten “Oh, bent u niet die vrouwelijke tenor in het Cantatekoor?” Kennelijk maakt het weinig verschil of je een jurk of een pak draagt. Doe vooral iets aan waarin je je lekker voelt, Voordeel van een pak: de zakken. Het scheelt een tas.
Veel plezier met zingen’.

Vlog 3: 6 april 2018 Zingen tussen de koortenoren

Waar let je op als je tussen mannelijke collega’s staat?

 

Vlog 2: 22 maart 2018 Zing mee met een Bachkoraal!

In de aanloop naar Pasen is het ieder jaar weer heerlijk om Bach te zingen.

Hieronder zijn geluidsopnamen en bladmuziek van drie koralen  van J.S. Bach te vinden. Klik daarvoor op de woorden ‘audio’ en ‘bladmuziek’. De eerste twee zijn koralen uit de Mattheuspassie en de laatste is het slotkoraal uit de Johannespassie, allebei van J.S. Bach. De ingezongen tenorpartij en de kooropname zijn gescheiden per kanaal. Zo kun je met de balansknop het volume per kanaal naar behoefte helemaal wegdraaien.

Wer hat Dich so geschlagen,                   audio,       bladmuziek

O Haupt voll Blut und Wunden,              audio,       bladmuziek

Ach Herr, lass dein lieb Engelein,           audio,       bladmuziek

Vlog 1: 22 maart 2018 Plannetjes tot september

Mijn eerste vlog!

Ja, Het is zover! De eerste twee vlogs zijn af. Over het maakproces kan ik wel een heel boek volschrijven. Wat een werk (wel leuk)!!
De vlogs staan op mijn nieuwe YouTubekanaal. Als je enthousiast bent geraakt en je draagt het lekker laag zingen door vrouwen een warm hart toe, meld je dan aan als ‘subscriber’. Bij 100 subscribers krijg ik al extra mogelijkheden om de vlogs beter en efficienter in te richten.
Dank je wel alvast!
De vlogs zijn natuurlijk ook op deze website aan te klikken. Scroll hiervoor met je muis naar boven.
In de 1e vlog vertel ik over mijn plannetjes voor de komende maanden, in de 2e vlog staat een verrassing in Paassfeer voor je klaar…
Veel plezier met de vlogs.                                                                                  

Hanny van Lankeren