Trombone

Glissando met de lippen die klinkt als een trombone.
Ook bij deze triller ontstaat er een lichte overdruk in de mondholte BOVEN de stemplooien. Hierdoor kunnen de stemplooien ontspannen stemgeven en sneller herstellen van een verkoudheid of van aangezongen zijn. Trillers zijn zeer geschikt om het hele stembereik mee te verkennen én om stemovergangen te repareren. Gewoon een paar keer per dag doen!
Zie ook Liptrillers.
 

 
Instructie trombone-oefening
Blaas zachtjes tegen de lippen aan waardoor ze flink naar buiten stulpen. De lucht ontsnapt door een klein gaatje of spleetje tussen de lippen, de stem zelf klinkt mild en aangeblazen. Begin op een comfortabele toon in het bereik van de spreekstem en glij naar je hoogste toon en weer terug omlaag.
Let op:
Begin de oefening met een rustige, gewone inademing. Word NIET luider in de hoogte. Je hoeft de buik niet te helpen met lucht naar buiten duwen. Dat gaat vanzelf.
Probleem:
1. Klinkt er een breuk in de stem of kom je niet hoog? Probeer het dan met een vragende intentie (of lichte verontwaardiging of een beetje zielig). De stem krijgt dan over het hele bereik een zangerige kwaliteit.
2. Het uitspreken van het woordje ’toe’ kan helpen om de glijtoon opnieuw aan te zetten in het hogere bereik.
 
terugterug
 
Heb je een vraag of een opmerking over deze oefeningen, aarzel niet en laat het mij weten.
Hieronder kun je reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.