Wie is Hanny

Vrouwelijke tenor
Foto: Sven Menschel

Hanny van Lankeren studeerde biologie in Amsterdam en klassieke zang in Groningen waar ze als lyrische sopraan afstudeerde in 1991. Sindsdien heeft ze een ruime ervaring opgebouwd als stemcoach en zangeres. Haar achtergrond als wetenschapper bracht een open, onderzoekende houding met zich mee, die het mogelijk maakte om in 2011 haar master teacher diploma in het Estill Voice Model te behalen. Naast deze stemspecialisatie wijdt ze zich al meer dan 15 jaar aan het lage, klassieke register in de vrouwenstem. Ze doet wetenschappelijk onderzoek en organiseert trainingen voor vrouwentenoren en vakdocenten. Hanny houdt regelmatig lezingen op internationale congressen en publiceert artikelen over dit onderwerp in vaktijdschriften. Ook zingt ze zelf als tenor, o.a. in eigentijdse producties  zoals ‘Utregs Requiem’ en ‘Glass and Gamelan’. In oktober zong ze, naast koortenor, ook de Opperheks in de Nederlandstalige uitvoering van Dido en Aeneas (Purcell) samen met het Stadskoor Eemnes. Momenteel verdiept Hanny zich in de Transgenderstem.


hanny26
Hoe het ooit begon.
Het was eerst een grapje: even een operatenor op hilarische wijze imiteren op feesten en partijen. Na drie zwangerschappen was ik namelijk een heel stuk van mijn hoge bereik kwijtgeraakt en kon ik een deel van het repertoire als lyrische sopraan niet meer zingen. Het was 1997, Ik was 38 jaar en moeder van 2 prachtige zoons dus ik had ook wel wat anders aan mijn hoofd. Er volgde een woelige en heftige tijd waarin ik te maken kreeg met heel verdrietige gebeurtenissen die bepalend zijn geweest voor de rest van mijn leven.
In diezelfde periode maakte ik voor het eerst kennis met Estill Voice Training, dat in Nederland werd geïntroduceerd door Alberto ter Doest. Het bleek een schot in de roos. Met dit systeem van oefeningen voor spreek- en zangstem kon ik weer aan mijn stem werken en daarmee ook mezelf helen. In Februari 2012 behaalde ik het diploma Certified Master Teacher. Ik kan nu nóg meer met mijn stem en zing graag sopraan, alt of tenor en niet uitsluitend in het klassieke genre…

Stemonderzoek.
Mijn academische achtergrond heeft bijgedragen aan een meer dan gemiddelde belangstelling voor alles wat met stemonderzoek te maken heeft. Tijdens mijn studie klassieke zang in Groningen raakte ik als ‘subject’ betrokken bij het onderzoek van Harm Schutte en Donald Miller die over een laboratorium vol meetinstrumenten beschikten en regelmatig samen publicaties over de zangstem schreven. In 2009 trok ik de stoute schoenen aan en startte een eigen onderzoek met de vraag of vrouwen in potentie even luid kunnen zingen in het tenorregister als mannen dat doen. Zes vrouwen en zes mannen heb ik toen getest die allemaal afkomstig waren uit amateurkoren. Ik vond geen significante verschillen in maximale luidheid en sterkte van de zangersformant tussen de vrouwen en mannen. Dit werk is gepubliceerd in 2010 in het tijdschrift Logopedics Phoniatrics.

...To boldly go

Vanaf 2013.
Tegenwoordig zing ik zelf regelmatig en met veel plezier koortenorpartijen in de grote oratoriumwerken. Gewoon maar uitproberen en fouten maken. Iedere repetitie leer ik weer wat bij over wat je het beste kunt doen en wat je vooral moet láten. Ook zie en hoor ik hoe andere koortenoren zingen. Deze inzichten wil ik graag delen met andere vrouwen.
Nu, vier jaar na publikatie van het voornemen om een speciale tenortraining voor vrouwen te ontwikkelen is het zover: een website vol informatie en oefeningen voor vrouwentenoren. De Engelse versie zal niet lang op zich laten wachten (is er inmiddels)!

terugterug