Ademsteun of Stemsteun?

Ademsteun is een verbijsterend begrip
Hoe heeft toch ooit het idee kunnen postvatten dat wij de ademhalingsspieren in de romp, met hun groffe motoriek, moeten gaan trainen om beheersing te krijgen over de fijne motoriek van het spreken en zingen?
Dan doel ik natuurlijk op oefeningen om de zogenaamde ademsteun te verbeteren.

Ademhalingsspieren reageren op articulatie
Articulatie is het maken van een afsluiting of vernauwing in de stemweg waardoor de uitgaande luchstroom direct een hogere weerstand ondervindt.
De verandering in weerstand tijdens de uitademing is onmiddellijk voelbaar in de rompspieren door actie van onder andere het middenrif.

Oefening
Adem ongehinderd uit met open mond en maak dan een fff door de boventanden stevig op de onderlip te zetten. Doe ditzelfde voor een sss door de tongpunt achter de boventanden te plaatsen. Voel de verandering in de buikspieren bij toenemende weerstand en zie ook dat de buik  naar binnen beweegt.

Ademhalingsspieren reageren op sluiting stemplooien.
Ook de stemplooien in ons strottenhoofd kunnen worden beschouwd als een klep met een variabele weerstand die de uitgaande luchtstroom regelt.

Oefening.
Een grotere weerstand is goed te merken wanneer je overgaat van een stemloze medeklinker, bijvoorbeeld een fff naar de stemhebbende tegenhanger vvv. Of probeer het koppel: sss en zzz of sh en sj.
Je voelt een aanspanning van spieren in de buikstreek.
Dit noem ik de natuurlijke stemsteun.

Articulatie beinvloedt stemkwaliteit.
Het mechaniek van sluiting van de stemplooien, ook wel stemregister genoemd, reageert eveneens op onze articulatie in mond- en keelholte.
Maar daarover vertel ik in een volgend blog.

Conclusie.
Er zijn in ons stemapparaat meerdere mechanismen met een aktieve terugkoppeling.
Het voorbereiden of klaarzetten van stemsteun -of ademsteun- voordat je begint met spreken of zingen, is mijn inziens beginnen met een actie aan het verkeerde uiteinde en om die reden een zinloze handeling.

Advies
Veel effectiever is het om je in je voorbereiding te richten op de vele spiertjes met fijne motoriek van lippen, tong, en zachte verhemelte en natuurlijk ook die in het strottenhoofd zelf. Dáár zit onze controle, niet in de buik maar in mond en keel!
Dus stop met steunen en ga articuleren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.